Donald Trump praat zijn mond voorbij tegen Russen

Donald Trump praat mond voorbij
Foto AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geheime informatie over Islamitische Staat doorgegeven aan de Russen. Dat zeggen officiële bronnen aan de krant Washington Post. Het Witte Huis ontkent de beschuldigingen.

Trump zou kwistig geweest zijn met de informatie toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur in de VS Sergej Kisljak op bezoek waren in het Witte Huis. De informatie is zelfs zo gevoelig dat de details niet werden doorgegeven aan de bondgenoten van de VS en ook binnen de Amerikaanse regering amper gedeeld werden.

Volgens de New York Times komt de informatie van Israël. De Israëlische veiligheidsdienst zou details hebben gekregen over de plannen van IS om een aanslag te plegen op Amerikaanse vliegtuigen. Zo zouden ze explosieven verstoppen in laptops. Nu dat nieuws openbaar is gemaakt, loopt de bron gevaar. Die had de VS trouwens geen toestemming gegeven om de informatie te delen.

“Dit is mijn recht”

Volgens de Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster is er niets aan van die beschuldigingen. “Het verhaal dat vanavond naar buiten werd gebracht is vals. Ik was in de kamer aanwezig. Het is niet gebeurd”, stelt hij. Ook de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson doet de berichten af als verzinsels. “Tijdens de bijeenkomst werd de aard van de specifieke bedreigingen besproken, maar er werd niet gesproken over bronnen, methoden of militaire operaties.”

Bij Trump zelf klinkt een ander geluid. “Als president wou ik met Rusland (tijdens een openlijk geplande Witte Huis-meeting) feiten over terrorisme en luchtvaartveiligheid delen, iets waar ik absoluut het recht toe heb”, reageerde de president via Twitter.