Alonso zet jacht in op ‘Triple Crown’

Fernando Alonso
AFP / J. lago

Fernando Alonso heeft zijn eerste stappen gezet in de Indycar. De voormalige wereldkampioen Formule 1 stoomt zich klaar voor de komende Indianapolis 500, waar hij een stap dichter wil komen bij de befaamde ‘Triple Crown’.

Die ‘Triple Crown’ is zowat de Heilige Graal in autosportland. Om hem te behalen moet een rijder zegevieren in de drie meest prestigieuze races ter wereld: de Grote Prijs Formule 1 van Monaco, de Indianapolis 500 en de 24 Uren van Le Mans.

Tot dusver waagden zeventien coureurs hun kans, maar slechts ééntje bracht het huzarenstuk tot een goed einde: de Brit Graham Hill. In 1972 was dat, ondertussen bijna een halve eeuw geleden dus.

357 kilometer per uur

Het zegt veel over de moeilijkheidsgraad, maar dat schrikt Alonso niet af. De Spanjaard zette de GP van Monaco al twee keer op zijn palmares en kreeg daarom van zijn werkgever McLaren de toestemming om de volgende editie over te slaan, om zo zijn kans te wagen in Indianapolis.

Zijn eerste testrit laat alvast het beste vermoeden. Nog geen 24 uur nadat hij in Barcelona twaalfde werd in de GP van Spanje, zette Alonso de snelste tijd neer in een oefenrit voor debutanten.

Met een gemiddelde snelheid van bijna 357 kilometer per uur deed hij achter het stuur van zijn McLaren-Honda-Andretti beter dan andere rookies als zijn landgenoot Oriol Servia en de Amerikaan Ed Jones. Dat het mogelijk is om als nieuwkomer te winnen in Indianapolis, bewees Alexander Rossi overigens vorig jaar.

“Goed voorbereid”

Teameigenaar Michael Andretti liet de voorbije weken al herhaaldelijk optekenen dat hij ervan overtuigd is dat Alonso in staat is om te wedijveren, en dat ondanks zijn gebrek aan ervaring. «Volgens mij is hij ook beter voorbereid dan de meeste andere rookies», zegt zijn ploegmaat Marco Andretti. «Hij kan rekenen op de ervaring van ons team, al moet hij nu waarschijnlijk teveel informatie verwerken.»

Nog twee weken heeft Alonso om zich klaar te stomen. En als het niet lukt, mag je er gif op innemen dat hij volgend jaar gewoon opnieuw probeert.