Ambtenarenclichés ontkracht: “Bij ons op kantoor zie je geen grijze muizen”

Foto: Pixabay

“Ambtenaars weten niet wat werken is”, “Ambtenaars tellen elke minuut aan hun bureau”, of “Ambtenaars zijn permanent uitgeblust”. Als we de clichés moeten geloven, valt er weinig goeds te zeggen over het overheidspersoneel. Gelukkig strookt dit soort uitspraken zelden met de werkelijkheid, zo bevestigt Delphine Dumon, Project Manager bij Creative Europe Media Desk Vlaanderen. Zij ontkracht drie hardnekkige clichés.

“Met ambtenaars wordt vaak gelachen, maar de job is wel echt aan het veranderen”, zo steekt Dumon van wal. “Daarom dat we de typische commentaar gemakkelijk kunnen relativeren. Bij ons op het bureau hebben we zelf ook enkele ‘ambtenarenmoppen’ ophangen. Gewoon omdat die uit de prehistorie dateren. Tegenwoordig gaat het er heel anders aan toe”.

Cliché 1: Ambtenaars zijn weinig flexibel

“Als ambtenaar zijn we natuurlijk gebonden aan bepaalde procedures. Daar kunnen we jammer genoeg niet onderuit omdat we nu eenmaal een duidelijke verantwoordelijkheid hebben tegenover de burger. Maar dat heeft dus niets te maken met de personen in de functie, wel met de functie an sich. Bepaalde stappen mag je nu eenmaal niet zomaar overslaan.”

Cliché 2: Ambtenaars zijn allergisch voor overuren

“Uiteraard zijn er werknemers die om twee minuten voor vier hun boeltje pakken. Maar dat zijn echt uitzonderingen. De meeste collega’s blijven wel gewoon tot hun werk klaar is. Zelf ben ik aan de slag op het departement cultuur en dat is absoluut geen nine to five-job. We zitten heel vaak in het buitenland en gaan vaak naar events ’s avonds of in het weekend. Voor deze job is het dus echt nodig dat je flexibel bent en er niet tegenop ziet om ’s avonds nog wat extra uren te kloppen.”

Cliché 3: Ambtenaars zijn vaak uitgeblust

“Dit klopt totaal niet. Natuurlijk zijn er wel mensen die gedurende vele jaren dezelfde job uitoefenen, maar binnen het bedrijf zijn er wel herstructureringen die ervoor zorgen dat de jobinhoud wel degelijk verandert. Op mijn departement is het nodig om veel initiatief te nemen en zie je weinig ‘grijze ambtenaren’. Wij komen ook gewoon op sneakers naar kantoor.”