Verdachte adopties Congolese kinderen – Belgische ouders stellen zich burgerlijke partij

Meerdere adoptieouders die een kindje uit het Congolese weeshuis Tumaini adopteerden, stellen zich burgerlijke partij in het dossier rond kinderontvoering en mensenhandel. De ouders zeggen alle medewerking te verlenen aan de onderzoekers en de Belgische autoriteiten, zegt meester Beauthier, die twee gezinnen vertegenwoordigt. Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar de adopties van enkele Congolese kinderen die in het weeshuis Tumaini verbleven. In november 2015 kwamen elf kindjes, van wie men beweerde dat ze wees waren, in België aan voor adoptie. Minstens drie van hen hadden een valse identiteit en bleken nog biologische ouders te hebben in hun land van herkomst.

“De Belgische adoptiegezinnen zijn enorm aangeslagen en willen dat er klaarheid komt in de zaak”, weet hun advocaat. De gezinnen stellen zich burgerlijke partij en leggen de documenten neer waaruit kan blijken dat er fraude of vervalsing werd gepleegd. De ouders wijzen unaniem in de richting van de Belgische organisaties Sourires d’enfants en Larisa, die intussen fusioneerden, en de centrale communautaire autoriteit (ACC) die belast is met adopties.

De directie van die Autorité centrale communautaire (ACC) wenst niet te reageren op het juridische luik van het dossier. Voorzitter Didier Dehou stelt wel dat alle adopties van Congolese kinderen die sinds 2012 gebeurden en geregeld werden via organisaties die erkend zijn door de Federatie Wallonië-Brussel, conform de bepalingen van de Belgische wet gebeurden. “In elk van die dossiers heeft het ACC controles uitgevoerd in alle stappen die voorzien zijn in de Belgische wetgeving, zowel de federale als de deelstatelijke”, aldus de directeur van ACC.

bron: Belga