Publifin – Onderzoekscommissie nodigt onder meer Huub Broers uit voor tweede reeks hoorzittingen

Publifin - Onderzoekscommissie nodigt onder meer Huub Broers uit voor tweede reeks hoorzittingen

De onderzoekscommissie van het Waals Parlement naar de Publifin-affaire heeft vandaag beslist om een tweede reeks hoorzittingen te houden in de hoop antwoorden te vinden op een aantal onbeantwoorde vragen. Opmerkelijk is dat ook de Voerense burgemeester en oud-N-VA-senator Huub Broers wordt uitgenodigd. Doordat de Vlaamse gemeente Voeren toetrad tot Tecteo kon de intercommunale ontsnappen aan de voogdij van het Waals gewest. De onderzoekscommissie heeft nog een aantal vragen over het financiële luik van het dossier, de verantwoordelijken van de boekhouding en de juridische dienst, en de Waalse energieregulator CWaPE. Op 18 mei zakken het hoofd van de boekhouding en de directeur van de juridische dienst van Nethys af naar de onderzoekscommissie. Op 1 juni is het de beurt aan de verantwoordelijken van de CWaPE.

Op 8 juni wordt het luik Voeren aangesneden en wordt onder meer Huub Broers gehoord. Bij een aantal Waalse parlementsleden leeft de vraag waarom een Vlaams nationalist, die steeds gestreden heeft tegen “Retour à Liège”, de terugkeer naar Luik, aanvaard heeft dat zijn gemeente toetreedt tot een Luikse intercommunale. Ook Françoise Lannoy, het hoofd van de administratie Lokale Besturen, wordt opnieuw uitgenodigd na de ontdekking van een nota uit 2009 waarin de inspecteur-generaal van de dienst stelde dat de intercommunale niet gemachtigd was om bi-regionaal te worden en zo aan de voogdij te ontsnappen.

De commissie heeft ook nog een reeks documenten opgevraagd, onder meer over Voeren. Commissievoorzitster Olga Zrihen kondigde ook aan dat de eerste zitting in de zaak die Nethys heeft aangespannen tegen vijf commissieleden voor laster en aantasting van het recht op verdediging op 23 mei om 9 uur plaatsvindt in de rechtbank van eerste aanleg in Namen.

bron: Belga