Hoofdstad van Jemen roept noodtoestand uit wegens cholera

Hoofdstad van Jemen roept noodtoestand uit wegens cholera
Hoofdstad van Jemen roept noodtoestand uit wegens cholera

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is de noodtoestand uitgeroepen vanwege de verdere toename van het aantal choleragevallen. Er is ook een oproep voor internationale hulp gelanceerd. Omdat steeds meer mensen in Sanaa getroffen worden door cholera, is het gezondheidssysteem van de hoofdstad “niet in staat de ramp onder controle te houden”. Dat staat in een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid van de sjiitische Houthi-rebellen, die de hoofdstad van Jemen in handen hebben. Het ministerie heeft de internationale instellingen daarom gevraagd om hulp te komen bieden.

Volgens het Rode Kruis heeft de ziekte de voorbije twee weken al aan minstens 115 mensen in Jemen het leven gekost. In diezelfde periode raakten ook meer dan 8.500 mensen besmet.

In het land woedt bovendien al enkele jaren een hevige strijd tussen de sjiitische Houthi-rebellen en het leger van president Abd Rabbo Mansour Hadi, die de steun krijgt van een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Sinds maart 2015 lieten al meer dan 8.000 mensen het leven en vielen er ook 44.500 gewonden. Ongeveer 19 miljoen Jemenieten riskeren in hongersnood te verzeilen.

Bron: Belga