Cyberaanvallen ransomware: Situatie lijkt gestabiliseerd, aldus Europol

Cyberaanvallen ransomware: Situatie lijkt gestabiliseerd
Cyberaanvallen ransomware: Situatie lijkt gestabiliseerd

Na de wereldwijde cyberaanval met ransomware lijkt de situatie in Europa vandaag gestabiliseerd. Het aantal slachtoffers van de cyberaanval is niet toegenomen, en Europese regeringen en bedrijven lijken een ‘cyberchaos’ te hebben vermeden. Dat heeft Jan Op Gen Oorth, woordvoerder van de Europese politiedienst Europol, laten weten. Volgens Europol raakten meer dan 200.000 pc’s ter wereld het voorbije weekend besmet, een aanval zonder voorgaande. Rob Wainwright, directeur van de politiedienst, vreesde dat de tol van de cyberaanval vandaag nog zou oplopen “als de mensen naar hun werk terugkeren en hun computer aanzetten.”

Maar “het lijkt erop dat veel experts inzake internetveiligheid het voorbije weekend hun werk hebben gedaan en beveiligingsupdates hebben uitgevoerd”, aldus Jan Op Gen Oorth.

De cyberaanval startte vrijdag en trof banken, ziekenhuizen en regeringsinstanties in zeker 150 landen. Door de besmetting met de WannaCry-ransomware worden alle bestanden op een computer vergrendeld. Alleen tegen betaling van 300 dollar (275 euro) per pc worden de bestanden weer vrijgegeven.

Bron: Belga