App moedigt werknemers aan om te carpoolen

Carpoolen tegen files
Belga / B. Doppagne

Voka heeft onder het goedkeurend oog van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een carpool-app gelanceerd. De werkgeversorganisatie hoopt zo medewerkers van verschillende bedrijven aansporen om samen te rijden.

Voka richt zich in de eerste plaats op de werknemers van bedrijven uit Zaventem, Diegem en Evere. In die regio zijn er enorme mobiliteitsproblemen die jaarlijks een economische schade veroorzaken van 200 miljoen euro, stelt Voka-directeur Peter Van Biesbroeck.

70% zit alleen in auto

Met 10% minder auto’s zouden de files met 40% verminderen, met 25% minder wagens zouden ze zelfs verdwijnen, klinkt het. In de regio komt 70% van de werknemers met de wagen naar het werk. Zeven op de tien zit alleen in de auto. Dat moet veranderen, aldus Voka. “Hiervoor zijn niet alleen investeringen nodig in openbaar vervoer en fietspaden, maar ook carpoolinitiatieven”, vertelt Van Biesbroeck. Want heel wat werknemers zijn niet bereid om met een ander vervoersmiddel dagelijks te pendelen.

De app van Commuty brengt werknemers die een gelijkaardige rit afleggen met mekaar in contact. Gebruikers van de app krijgen ook een aantal voordelen, zoals een taksvoordeel en een parkeerplaats. Als de chauffeur verhinderd is, kunnen zijn medepassagiers via de taxipool-app Splyt rekenen op een rit naar huis.

Overal in Vlaanderen

Zeven grote bedrijven uit de regio met samen 3.000 à 4.000 werknemers zijn al in het project gestapt. Minister Weyts hoopt dat er snel nog andere bedrijven aansluiten en dat het systeem ook elders in Vlaanderen opgang maakt.