Spanning rond Noord-Korea – Reynders veroordeelt nieuwe raketlancering

Spanning rond Noord-Korea - Reynders veroordeelt nieuwe raketlancering

België veroordeelt “met klem” de nieuwe raketlancering door Noord-Korea en roept “de internationale gemeenschap” op meer inspanningen te leveren om spanningen te verminderen. Net als de Europese Unie noemt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de raketlancering “een bedreiging voor de regionale en internationale veiligheid”. “Het verhindert een heropening van een dialoog en verzwakt de inspanningen op het gebied van ontwapening en non-proliferatie.”

Reynders vraagt Pyongyang om geen nieuwe testen uit te voeren en zijn internationale verplichtingen na te komen. Tegelijk roept hij de internationale gemeenschap op de resoluties van de VN-Veiligheidsraad uit te voeren en meer inspanningen te leveren om spanningen te verminderen.

De Amerikaanse president Donald Trump had in een reactie opgemerkt dat Rusland onmogelijk positief kan reageren op het nieuwste incident, “aangezien de raket zo dicht bij het Russische grondgebied neerkwam”. Trump herhaalde daarbij zijn oproep tot strengere sancties tegen Pyongyang. Moskou en Peking hadden zich eerder al gezamenlijk “ongerust” getoond over de oplopende spanningen. “De doelstelling is een Koreaans schiereiland in vrede en zonder nucleaire wapens”, aldus nog Reynders.

bron: Belga