Spanning rond Noord-Korea – Noord-Korea bevestigt “succesvolle lancering” van nieuw type middellangeafstandsraket

Spanning rond Noord-Korea - Noord-Korea bevestigt "succesvolle lancering" van nieuw type middellangeafstandsraket

Noord-Korea heeft maandag bevestigd zondag een “grond-grond” ballistische middellangeafstandsraket te hebben afgevuurd. De Noord-Koreaanse staatstelevisie meldt dat de lancering succesvol was, en dat het om een nieuw type raket ging, zoals zondag al vermoed werd. Pyongyang waarschuwt de Verenigde Staten via zijn officieel persagentschap KCNA bovendien voor de reikwijdte van zijn wapens. De geteste raket was een Hwasong-12, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van de staatstelevisie. De raket werd afgevuurd vanop en site ten noordwesten van Pyonyang. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft “de test persoonlijk geobserveerd”, aldus ook KCNA. Volgens Pyongyang bereikte de raket een hoogte van 2.111,5 kilometer en een afstand van 787 kilometer overbrugde. Die hoogte suggereert dat het om een nieuw type raket ging, zoals de Japanse autoriteiten zondag ook al aankondigden.
Volgens de Verenigde Staten zou het echter niet om een nieuwe soort raket gaan. Uit de eerste onderzoeken naar de lancering, zou blijken dat het om een KN-17 middellangeafstandsraket gaat, die een “antischipraket” zou kunnen worden, aldus ABC News. Noord-Korea zou al drie mislukte tests met het projectiel hebben uitgevoerd, de lancering van zondag zou de eerste succesvolle zijn geweest.
Noord-Korea waarschuwde maandag nog dat de VS “de realiteit niet fout mogen inschatten dat zijn operatiegebied op het vasteland en in de Stille Ocean binnen de reikwijdte van Pyonyang ligt voor een aanval, en dat Noord-Kore alle middelen heeft om een vergeldingsaanval uit te voeren”, aldus KCNA in een Engelstalig bericht.
De internationale gemeenschap heeft de nieuwe rakettest ondertussen al veroordeeld. De Europese Unie spreekt van een “bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid”, terwijl Rusland en China lieten weten ongerust te zijn over de oplopende spanningen. De Amerikaanse president Donald Trump maakte van de nieuwe lancering gebruik om op te roepen tot strengere sancties tegen Pyongyang, nadat hij eerder al dreigde met een militaire interventie. Dinsdagnamiddag zou een spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plaatsvinden.

bron: Belga