Spanning rond Noord-Korea – Nieuwe Zuid-Koreaanse president noemt raketlancering “gevaarlijke provocatie”

Spanning rond Noord-Korea - Nieuwe Zuid-Koreaanse president noemt raketlancering "gevaarlijke provocatie"

Moon Jae In, de onlangs verkozen nieuwe president van Zuid-Korea, heeft zondag de meest recente raketlancering van buurland Noord-Korea met klem veroordeeld. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Hij spreekt van een “gevaarlijke provocatie”. Ook Japan veroordeelt de nieuwe rakettest, en de regering onderzoekt of het mogelijk om een nieuw type raket ging. “De president betreurt de gevaarlijke provocatie door Noord-Korea ten zeerste, slechts enkele dagen nadat de nieuwe administratie in Zuid-Korea haar functie opnam”, zei de woordvoerder van Moon, nadat die laatste een spoedvergadering van de nationale veiligheidsraad had bijeengeroepen. De nieuwe raketlancering door Pyongyang is een schending van de resoluties van de Verenigde Naties, en is een bedreiging voor de veiligheid in de regio, aldus de president.
Moon, die eerder liet weten dat hij bereid is Pyongyang te bezoeken als de omstandigheden goed zijn, riep Noord-Korea ook op zijn koers van provocaties om te keren om zo de dialoog opnieuw te kunnen opnemen, terwijl hij waarschuwde dat zijn administratie op een resolute manier zal reageren op de provocaties, zodat Pyongyang de situatie niet “verkeerd kan inschatten”. “Zelfs al is een dialoog mogelijk, moeten we aan Noord-Korea tonen dat dat enkel mogelijk is indien Noord-Korea zijn houding verandert”, stelde de president, die liet weten met de VS te willen samenwerken rond Noord-Korea.
Noord-Korea lanceerde eerder op de dag opnieuw een ballistische raket af vanop een site op zowat 100 kilometer ten noorden van Pyongyang. Het projectiel overbrugde een afstand van ongeveer 700 kilometer alvorens neer te komen in de Japanse Zee, wat volgens Yonhap betekent dat de rakettest succesvol was.
Ook Japan veroordeelde de nieuwe raketlancering met klem, en spreekt van een “zware bedreiging voor ons land”, die “absoluut onaanvaardbaar” is. Volgens een woordvoerder van de Japanse regering vloog de raket gedurende dertig minuten door de lucht en legde ze een afstand van 800 kilometer af. Het persagentschap Kyodo meldt dat de regering onderzoekt of het mogelijk om een nieuw type ballistische raket gaat, aangezien die een hoogte van meer dan duizend kilometer bereikte.
Het US Pacific Command verklaarde in een persbericht dat de raketlancering geen bedreiging vormde voor de Verenigde Staten. De vlucht van de raket “kwam niet overeen met die van een intercontinentale ballistische raket”, klinkt het. Het Amerikaanse leger zal zich blijven inzetten om de bondgenoten van Zuid-Korea en Japan te beschermen, aldus het persebericht. Een Amerikaanse politieke reactie is er nog niet.

bron: Belga