Hollande draagt macht over aan president Macron

Macron en Hollande

François Hollande heeft de macht overgedragen aan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Dat gebeurde tijdens een plechtige ceremonie.

In zijn allereerste toespraak als president beloofde Macron (foto rechts) dat hij de verdeeldheid in de Franse samenleving wil overbruggen. «De wereld en Europa hebben Frankrijk meer dan ooit nodig, een sterk Frankrijk dat luid van zich laat horen over vrijheid en solidariteit», zei hij. Over zijn pro-Europese agenda zei hij daarnaast dat de EU «heropgebouwd en geherlanceerd» zal worden. Macron had het bovendien over «een doeltreffender, meer democratisch Europa».

Nucleaire codes

Hollande en Macron zaten net voor de inauguratie nog onder vier ogen samen op het Elysée, onder meer om enkele staatsgeheimen én de nucleaire codes door te geven. Na een onderhoud van zowat een uur – heel wat langer dan het geplande twintigtal minuten – vertrok Hollande en volgde de officiële ceremonie waarop Macron werd ingezworen als nieuwe Franse president. Naast een speech horen bij die ceremonie ook de Marseillaise, een groet aan de Franse vlag en 21 kanonschoten.

Nu zal het kersverse staatshoofd een eerste minister aanduiden en een regering vormen. Volgens zijn entourage staat dat vandaag op de agenda. Favoriet voor die post is burgemeester Edouard Philippe van Le Havre. Hij maakt deel uit van Les Républicains.