Cyberaanvallen ransomware – Eén geval bevestigd in ons land, mogelijk maandag nog opstoot

De cyberaanval met ransomware heeft in ons land voorlopig slechts één bekend slachtoffer gemaakt. Het gaat om een papierhandel in Marcinelle, waar RTL een getuigenis van optekende. Dat zegt Michel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB). Volgens De Bruycker toonde onderzoek aan dat het bedrijf wel degelijk slachtoffer was geworden van de cyberaanval. De schade bij het bedrijf in Marcinelle zou wel “beperkt” gebleven zijn, omdat het bedrijf een back-up had gemaakt van zijn systeem. “Op dit moment delen we volop informatie met andere landen. Die informatie gaan we vervolgens analyseren. Maar wat meldingen betreft, blijft het verder zeer stil”, zegt De Bruycker.

Sommige landgenoten zouden de ransomware wel opgemerkt hebben, maar konden die tijdig stoppen. “Ik denk dat we dit weekend het ergste gezien hebben”, zegt De Bruycker. “Mogelijk is er maandag wel een opstoot als mensen naar het werk gaan en er hun computer aanzetten. We moeten dus waakzaam blijven.”

Wereldwijd werden sinds gisteren computers getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. Onder meer de Britse Nationale Gezondheidsdienst NHS, verschillende Spaanse bedrijven, de Russische overheid en de Duitse spoorwegen zijn bij de slachtoffers.

bron: Belga