Britse Nationale Gezondheidsdienst doelwit van cybercriminelen

Britse Nationale Gezondheidsdienst doelwit van cybercriminelen

Verschillende afdelingen en ziekenhuizen van de Britse Nationale Gezondheidsdienst NHS (National Health Service) ondervinden vrijdag grote problemen met hun IT-systemen en telefoonlijnen, vermoedelijk door een grootschalige cyberaanval. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Of er een link is met de hacking van verschillende bedrijven in Spanje eerder op de dag is niet duidelijk. Het gaat onder meer om ziekenhuizen en gezondheidsdiensten in de hoofdstad Londen, Blackburn, Nottingham, Cumbria en Hertfordshire. Volgens de BBC liggen de computersystemen en telefoonlijnen in die ziekenhuizen volledig plat en moeten dokters opnieuw werken met pen en papier.

De Nationale Gezondheidsdienst bevestigt het nieuws, en zegt aan een oplossing te werken. Volgens de NHS bleven de meeste diensten open, maar moesten sommige dokters wel afspraken met patiënten annuleren.
Of er een link is met de grootschalige cyberaanval met ransomware in Spanje, waar onder meer telecomreus Telefónica vrijdag het slachtoffer van werd, is niet duidelijk. De hackers maakten daar gebruik van ransomware, een relatief nieuw fenomeen waarbij cybercriminelen data van gebruikers stelen en die enkel vrijgeven in ruil voor virtueel losgeld.

bron: Belga