Antwerpen wil asverstrooiing in Schelde mogelijk maken

Antwerpen wil asverstrooiing in Schelde mogelijk maken

De stad Antwerpen gaat, naar eigen zeggen als eerste stad in Vlaanderen, werk maken van de mogelijkheid tot asverstrooiing in een waterloop. De assen van overledenen zullen op aanvraag vanop een boot in biologisch afbreekbare urnen neergelaten of ondergedompeld worden in de Schelde, net zoals dat nu al op zee gebeurt. Volgens het Antwerpse stadsbestuur is er heel wat interesse voor “begrafenissen” op de Schelde. Omdat het klantgerichter wil werken wat betreft het afscheid van overledenen, wil het op die vraag ook ingaan.
De stad kreeg al een gunstig advies van de Vlaamse Milieu Maatschappij, Waterwegen en Zeekanaal en het Agentschap Binnenlands Bestuur, en gaat nu op zoek naar de meest geschikte en serene locatie en bezorgwijze. Daarvoor is een onderzoek van de waterstanden en stroomsnelheid van de Schelde nodig, klinkt het.

Nabestaanden kunnen in Antwerpen momenteel al de crematie-as van een overledene meenemen naar huis.
Steden en gemeenten kunnen sinds eind vorig jaar beslissen op welk deel van hun openbaar domein ze een asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnen toestaan.

bron: Belga