Mario Kart 8: hetzelfde maar beter

Mario Kart 8
Foto R.V.

Drie jaar na de Wii U-versie is Mario Kart 8 terug in een Deluxe-versie op de gloednieuwe Nintendo Switch. De moeite waard? Het antwoord in onze test.

Toen Mario Kart 8 Deluxe in januari aangekondigd werd, stonden we een beetje perplex. Net als vele andere fans hadden we gehoopt op een nieuwe episode van de geliefde racegame, maar in plaats daarvan beperkte Nintendo zich tot het afstoffen van zijn laatste versie op Wii U. ‘t Is te zeggen, een Deluxe-versie met de DLC van Mario Kart 8. Maar de Japanse gamereus heeft gelukkig wel voor wat nieuwigheden gezorgd: nieuwe personages, nieuwe voorwerpen, het feit dat je twee bonussen kan oprapen én de comeback van de Battle-mode.

Zodra we Mario Kart 8 Deluxe in de console stoppen, smelt die aanvankelijke teleurstelling als sneeuw voor de zon. De Wii U verwelkomde de franchise in de wereld van HD, maar de Switch legt de lat nog wat hoger. Zowel in portable modus als op je tv ziet de game er gewoonweg fantastisch uit. Tijdens de races ontdek je op de piste en in de decors allerlei kleine details die onzichtbaar waren op de Wii U. Bovendien draait de game perfect, zonder de minste vertraging of bugs.

De arena’s zijn terug

Ook inhoudelijk haalt Mario Kart 8 Deluxe keihard uit. Van bij het begin zijn 41 personages en 48 circuits beschikbaar. En met de vier moeilijkheidslevels vindt iedereen zijn gading, of je nu een groentje bent of een doorgewinterde karter. Sommige spelers vonden de Wii U-versie te simpel, maar zij zullen hun handen meer dan vol hebben met de 200 cc-modus van het Switch-avontuur.

Mario Kart 8
Foto R.V.

De Deluxe-versie luidt ook de terugkeer van de Battle-mode in, met opgefriste arena’s uit de Mario Kart-episodes op Super Nintendo en GameCube. Op het menu: vijf proeven in acht arena’s en verduiveld leuke partijtjes, vooral in multiplayer, waarin je de ballonnen aan de karts van je tegenstanders moet kapotmaken, hen moet uitschakelen met bommen of de zon moet vangen en die zolang mogelijk bijhouden.

Complete multiplayer

Zoals alle Mario Karts is het leuk om alleen te spelen, maar echt hilarisch wordt het pas met vrienden. Op de Switch heb je keuze te over: met twee in portable mode, tot vier spelers op de tv, tot acht door verschillende Switch-consoles lokaal met wifi te connecteren en met spelers van overal ter wereld online. De twee Joy-Cons die standaard bij de Switch zitten, zijn dan wel niet genoeg. Wil je met meer dan twee spelen, dan moet je investeren in een Pro-controller (€ 70) of een extra paar Joy-Cons (€ 80). En hoewel die Joy-Cons leuk zijn om overal en met gelijk wie snel een partijtje te spelen, ze blijven wel piepklein en een beetje onhandig. Het kleine plastic stuurtje dat apart verkocht wordt (€ 15) helpt ook niet echt.

Mario Kart 8 Deluxe is de ultieme versie van Mario Kart. Met adembenemende graphics, gigantisch veel content, de terugkeer van de Battle-mode en een heleboel multiplayermogelijkheden is dit een must have voor iedereen die de Nintendo Switch in huis heeft.

(tm)

RECENSIEOVERZICHT
Mario Kart 8