Sancties tegen Noord-Korea leiden tot sluiting van een van Berlijns goedkoopste hotels

Sancties tegen Noord-Korea leiden tot sluiting van een van Berlijns goedkoopste hotels

De Duitse regering wil een van de goedkoopste hostels van Berlijn, het Cityhostel, sluiten. Reden: de inkomsten van het populaire hotel komen terecht in de zakken van het regime in Noord-Korea. Dat bleek de afgelopen dagen na berichtgeving van een aantal Duitse media naar de geldstromen vanuit de Noord-Koreaanse ambassades naar Pyongyang. De verschillende betrokken Duitse ministeries waren al langer bezig, maatregelen op te stellen om in lijn te zijn met de VN-sancties tegen Noord-Korea. Die sancties werden getroffen naar aanleiding van het Noord-Koreaanse kernprogramma en de ballistische tests. Drie Duitse media, NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung, meldden dat Noord-Koreaanse diplomaten dubieuze handeltjes bedrijven om aan vreemde deviezen te komen. Geen enkel ander land lijdt zo hard onder internationale sancties, maar tegelijk is geen enkel ander land zo vindingrijk om toch aan geld te komen. “Die buitenlandse deviezen dienen onder meer om luxeproducten voor de elite aan te kopen”, schrijft de Süddeutsche.

Na de vijfde rakettest, in november vorig jaar, werd op het internationale toneel de retoriek tegen Noord-Korea opgevoerd, en ook Duitsland volgde. Er werd daarvoor onder meer gekeken naar het Cityhostel en het bijhorende congrescentrum, dat sinds 2004 toeristen verwelkomt op het terrein van de Noord-Koreaanse ambassade, in het centrum van de stad vlak bij Checkpoint Charlie en de Potsdamer Platz. Een derde partij baat het hotel uit, maar die betaalt elke maand 38.000 euro huur aan de ambassade. Een bed in een slaapzaal voor vier personen kost er 17 euro, tweepersoonskamers kosten er goed 50 euro.

De Noord-Koreaanse vertegenwoordiging in Berlijn geldt in de Duitse regeringskringen al jaren als een probleemgeval. Wereldwijd zijn Noord-Koreaanse diplomaten bezig met onfrisse zaakjes, zoals handel in wapens, drugs en ivoor, luidt het.

Om de ambassade te kunnen verplichten het hostel te sluiten, moeten de Duitse autoriteiten nog een en ander juridisch finetunen. Volgens de Süddeutsche komen de maatregelen er “spoedig”.

bron: Belga