Patiënten worden mondiger volgens verpleegkundigen

Patiënten worden mondiger volgens verpleegkundigen

Verpleegkundigen merken dat patiënten mondiger zijn geworden en dat het beroep fysiek belastend is. Dat blijkt uit een bevraging van iVOX en wordt bevestigd door de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB). De enquête vond plaats naar aanleiding van de Dag van de Verpleegkundige, die jaarlijks op 12 mei valt. Zo’n 93 procent van de 800 ondervraagde verpleegkundigen merkt dat zowel patiënten als hun families (96 procent) veeleisender zijn geworden. Verpleegster Hanane Akaouch licht dat toe. “Ik merk dat patiënten vooral argwanender zijn geworden. Via het internet zoeken ze medische informatie op en zo weten ze meer. Als ik de patiënt dan behandel, stellen ze meer vragen dan vroeger”, zegt ze.
Volgens Kris Vaneerdewegh, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Nederlandstalige Kamer van de AUVB, is dat vooral positief. “Dit is een goede zaak omdat patiënten op deze manier actief aan hun herstelproces kunnen meewerken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat actieve betrokkenheid van patiënten tot een betere patiëntveiligheid en therapietrouw leidt.”
De resultaten van de bevraging tonen ook aan dat 9 op de 10 verpleegkundigen fysieke klachten hebben. Het gaat dan vooral om rugpijn (69 pct), oververmoeidheid (36 pct) en schouderpijn (35 pct). Vaneerdewegh beaamt dat. “De AUVB pleit ervoor om verpleegkundige als een zwaar beroep te erkennen door de onregelmatige werkuren en omdat er heel wat tilwerk dient te gebeuren.” Volgens de voorzitter zijn rugklachten veelvoorkomend in de verpleegkunde.

EMBARGO TOT VRIJDAG 12/5 om 0u01.

bron: Belga