Onderzoekscommissie Publifin vraagt terugbetalingen en vertrek van Moreau en co

Onderzoekscommissie Publifin vraagt terugbetalingen en vertrek van Moreau en co

De Waalse onderzoekscommissie Publifin wil dat de vergoedingen van de sectorcomités die als onwettig worden beschouwd, aan de Luikse intercommunale worden terugbetaald, net als het teveel aan vergoedingen voor de directieleden. Dat staat in een tussentijds rapport dat de commissie gisterennacht heeft goedgekeurd. Ze vraagt ook de volledige vernieuwing van de raad van bestuur en het directiecomité van de groep Publifin-Nethys, wat het vertrek van Nethys-topman Stéphane Moreau zou betekenen. De onderzoekscommissie kwam tot stand na de onthullingen over riante vergoedingen bij Publifin en zijn operationele poot Nethys. Ze raakte het intussen eens over een aantal aanbevelingen. Volgens de commissieleden mogen de vergoedingen van de toplui niet hoger liggen dan 245.000 euro, wat het plafond is dat het Waals gewest vastlegde voor openbare bestuurders. Onlangs besliste de Waalse regering het plafond voor bestuurders zoals Moreau op 305.000 euro te leggen.

De leden vragen ook dat de vergoedingen die het directiecomité van Publifin/Nethys onwettig ontving, worden terugbetaald, omdat die een pak boven het plafond lagen. Indien de raad van bestuur weigert de vraag te onderzoeken, zal de onderzoekscommissie aan de regering vragen stappen te nemen (wellicht bij Justitie).

De leden van het bureau van de onderzoekscommissie werden zelf door Nethys aangeklaagd voor laster en schending van de rechten van de verdediging. Ze hebben het over een poging tot intimidatie en een aantasting van de democratie.

Het bureau buigt zich maandag over het verdere verloop van de werkzaamheden. Daarbij zullen opnieuw getuigen worden opgeroepen om de laatste grijze zones in het dossier op te klaren. In totaal passeerden al 34 personen de revue, goed voor bijna 150 uur hoorzittingen. Het eindrapport moet in juli op tafel liggen.

bron: Belga