#helpenisnormaal - CD&V haalt fors uit naar De Backer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Coalitiepartner CD&V heeft in de Kamer forse kritiek geuit op staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld). CD&V vindt dat de liberaal zijn inspecteurs onterecht in hun hemd heeft gezet na een controle op "kinderarbeid". De partij eist een rapport over het bewuste incident en drong net als oppositiepartij sp.a aan op excuses, maar die kwamen er niet. De Backer toonde zich dinsdag "verbolgen" over een controle-actie van zijn diensten zondag op de Italiaanse Dag in Tongeren. Volgens krantenberichten hadden inspecteurs een tienjarig jongetje gecontroleerd op kinderarbeid omdat hij zijn ouders hielp bij het opbouwen van hun stand. De Backer lanceerde op twitter prompt de hashtag #helpenisnormaal, die hij een hele dag lang bijzonder actief bleef retweeten.

Intussen blijkt de vork toch wat anders aan de steel te zitten. Zo lieten de inspectiediensten aan De Standaard verstaan dat de controle-actie ook gericht was op zwartwerk. Bij de bewuste stand kwam het tot een handgemeen waarbij de standhouder een inspectrice met een tafel te lijf ging. De dame is voor vier dagen werkonbekwaam.

Coalitiepartner CD&V tilt net als sp.a bijzonder zwaar aan de campagne die De Backer lanceerde "op kap van zijn inspecteurs". ""U hebt de feiten eenzijdig en verkeerd voorgesteld. Het is niet aanvaardbaar dat u uw eigen ambtenaren zo behandelt", hekelde Stefaan Vercamer. "Opnieuw zet deze regering haar eigen diensten in hun hemd", zo trad sp.a'er David Geerts hem bij.

De Backer zelf toonde geen intentie tot excuses. In zijn antwoord gaf hij aan dat zijn diensten maandagavond bevestigd hadden dat inderdaad gecontroleerd was op kinderarbeid. Voor het overige herhaalde De Backer dat hij werkt aan een charter tussen inspectiediensten en ondernemingen. En een handje toesteken valt wat hem betreft absoluut niet onder kinderarbeid, klonk het meermaals.

Op de vraag of het klopt dat hij dinsdag al op de hoogte was van het hele verhaal, gaf De Backer geen antwoord. "U was al op hoogte. Dat u toch blijft doorgaan op kap van uw medewerkers, dat is onaanvaardbaar", besloot Vercamer, die net als sp.a-collega Geerts benadrukte dat een handje helpen ook in hun ogen 'normaal' is.

Voor CD&V is de kous daarmee niet af. "Ik wil dat er een rapport komt over wat er precies gebeurd is. En ik wil dat dit aan de Kamervoorzitter en aan de bevoegde commissie overhandigd wordt", besloot Vercamer boos. "Als blijkt dat u in uw communicatie uit de bocht bent gegaan, dan moet u zich minstens excuseren."

bron: Belga