Ecolo-Groen vraagt gesprek met Bracke na dagvaarding Gilkinet door Chodiev

Ecolo-Groen vraagt gesprek met Bracke na dagvaarding Gilkinet door Chodiev

De Ecolo-Groen-fractie wil vandaag een onderhoud met Kamervoorzitter Siegfried Bracke nadat de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev Kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo) heeft gedagvaard. Chodiev staat centraal in de onderzoekscommissie Kazachgate. Het is de tweede aanklacht die hij op enkele weken tijd lanceert. De vorige klacht viseerde het parlement zelf. Volgens De Standaard, Le Soir en de Britse journalist Nick Kochan vinden de advocaten van de tweede rijkste Belg dat de onderzoekscommissie uit haar rol valt en dat ze het vermoeden van onschuld schendt. Ze zouden Gilkinet zijn uitlatingen in de pers kwalijk nemen.

De klacht komt er “op het moment dat de onderzoekscommissie naar de kern van de zaak en het hart van de mechanismen gaat die tot de minnelijke schikking (met Chodiev en twee kompanen) hebben geleid. We kunnen dit alleen maar interpreteren als een poging tot intimidatie”, schrijft Ecolo-Groen. Die heeft het bovendien over “min of meer expliciete bedreigingen” aan het adres van Gilkinet.

De fractie verwacht dat Kamervoorzitter Bracke de nodige middelen voorziet opdat “onze collega en iedereen uit de onderzoekscommissie” hun werk met de nodige sereniteit en zonder enige druk kunnen voortzetten.

bron: Belga