Chodiev waant zich nog achter het IJzeren Gordijn, zeg Van der Maelen

Chodiev waant zich nog achter het IJzeren Gordijn

“Patokh Chodiev waant zich nog voor 1989 en achter het IJzeren Gordijn. België is een parlementaire democratie met vrijheid van meningsuiting, zeker voor parlementsleden.” Zo reageert Dirk Van der Maelen (sp.a), de voorzitter van de onderzoekscommissie Kazachgate, op de klacht die Chodiev indient tegen Georges Gilkinet (Ecolo), een van de actiefste leden van de onderzoekscommissie. Van der Maelen betuigt zijn volledige steun aan Gilkinet. “Moest ik worden gedagvaard door Chodiev in deze zaak, dan zou ik dat als een compliment beschouwen en als een bewijs dat ik goed bezig ben. En ik zou me niet laten intimideren door dit soort dagvaardingen”, aldus de sp.a’er.

Hij beschouwt de dagvaarding als een aanval op alle parlementaire onderzoekscommissies. “Die hebben in een parlementaire democratie een essentiële rol te vervullen in het nastreven van het goed bestuur van ons land. Transparantie brengen in onverkwikkelijke zaken is een cruciale rol van parlementsleden”, aldus Van der Maelen. “Die mogen we niet in het gedrang laten brengen door dagvaardingen door personen van wie vaststaat dat ze betwistbare handelingen gepleegd hebben.”

Eerder richtte de Oezbeeks-Belgische miljardair al zijn pijlen op de onderzoekscommissie zelf. Vandaag raakte bekend dat hij Gilkinet laat dagvaarden. Volgens Le Vif zou Chodiev ook Van der Maelen in zijn vizier hebben.

bron: Belga