AZG-medewerkers in vizier van Italiaans onderzoek

AZG-medewerkers in vizier van Italiaans onderzoek

Italiaanse onderzoekers hebben hun vizier gericht op medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) wegens “steun aan illegale migratie”. Bemanningsleden van een AZG-schip zouden migranten op de Middellandse Zee hebben gered zonder de kustwacht daarvan op de hoogte te hebben gebracht. Dat schrijft de krant Corriere della Sera vandaag. Gisteren had de procureur van het Siciliaanse Trapani voor het defensiecomité van het parlement in Rome gezegd dat onderzoek naar ngo’s was opgestart om voormelde reden. Hij had daar evenwel aan toegevoegd dat het om een “misdaad” gaat die “mogelijk niet strafbaar” is. De krant stelt dat de AZG-medewerkers geredde migranten hadden opgeroepen om niet samen te werken met de Italiaanse overheden en het EU-agentschap Frontex.

Gisterenavond had de hulporganisatie meegedeeld dat zij “nooit door procureur Trapani is gecontacteerd”. AZG stelt zich ter beschikking van het gerecht en verzekert dat haar missie in de Middellandse Zee “transparant” is.

AZG wordt er tevens van beschuldigd lijsten op te stellen van volwassen vluchtelingen die als minderjarigen worden geregistreerd. Dat maakt voor de migranten een wereld van verschil, want minderjarigen hebben meer asielrechten dan volwassenen.

Opvallend is dat vandaag een reeks andere Italiaanse kranten uithalen naar AZG, evenwel zonder duidelijke bronvermelding voor hun beschuldigingen richting de ngo die in 1999 nog de Nobelprijs voor de Vrede won.

bron: Belga