Spanjaarden verplaatsen lichaam van Franco

El Valle de los Caídos
AFP / P. Desmazes

Het Spaanse parlement heeft de regering gevraagd om de resten van Franco te verplaatsen. Het monument waar de generaal nu ligt, is een doorn in het oog van de slachtoffers van de burgeroorlog

Het parlement keurde het voorstel goed met 198 stemmen tegen 1. De leden van de regerende Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy onthielden zich, aangezien de partij een directe erfgenaam is van het franquisme.

Polemisch monument

De Spaanse dictator ligt al 41 jaar begraven in een immens mausoleum in El Valle de los Caídos (De Vallei van de Gesneuvelden, foto) bij Madrid. Door hem te verplaatsen wil het parlement de slachtoffers van de Spaanse dictatuur eren. Een wet uit 2007 bepaalt dat alle monumenten en straatnamen die verwijzen naar de dictatuur uit het straatbeeld verwijderd moeten worden, maar aan het mausoleum wilde niemand zijn vingers verbranden.

Het is nochtans een zeer polemisch monument. Franco ontwierp het in 1940 om de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog te herdenken. Bij de bouw werden dwangarbeiders ingezet. Het waren verslagen republikeinen die tijdens de oorlog vochten tegen de troepen van Franco. In de jaren 50 liet het regime willekeurig de resten van 33.000 doden van de burgeroorlog naar de site overbrengen. Vooral dat de dictator er zelf ligt, is een doorn in het oog voor de nakomelingen van de republikeinse slachtoffers.

De Spaanse socialisten van de PSOE ijveren al jaren om het mausoleum een “nieuwe zin” te geven. De goedkeuring door het parlement is een stap in de goede richting, maar toch is Rajoy niet verplicht erop in te gaan.