Vlaamse Energiecluster wordt Flux50

De Vlaamse Energiecluster gaat voortaan door het leven als Flux50, waarbij Flux verwijst naar stroom en 50 naar de klimaatdoelstellingen tegen 2050. De naamsverandering werd vandaag bekendgemaakt bij Proximus, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Flux50 moet Vlaamse bedrijven uit de energie-, IT- en bouwsector helpen om commerciële doorbraken te realiseren bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem, via living labprojecen in vijf themagebieden. De Vlaamse Energiecluster werd een jaar geleden voorgesteld als samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, de onderzoekswereld en de industrie om van Vlaanderen een “smart energy region” te maken, een regio waar productie en verbruik van hernieuwbare energie slim op elkaar worden afgestemd. De drijvende krachten achter het project zijn Smart Grids Flanders, Voka, Agoria, VCB, Pixii-Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, Living Tomorrow, Energyville, UGent en iMinds.

“Flux50 gaat innovatietrajecten opstarten in vijf thematische domeinen of innovatorzones: energiehavens, microgrids, multi-energietoepassingen op wijkniveau, energy cloud toepassingen en intelligente renovatie”, zegt Bernard De Potter, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). “De klemtoon ligt op de realisatie van internationaal vermarktbare slimme energietoepassingen.”

“Onze nieuwe naam klinkt internationaal en ambitieus”, zegt Frederik Loeckx, algemeen directeur van Flux50. “Eerder deze maand lanceerden we een oproep tot haalbaarheidsstudies, die loopt tot 31 mei. Het is de bedoeling om in 2018 de eerste living labs op te starten.”

Vlaams minister Muyters benadrukt dat het energievraagstuk een van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst is. “Met het clusterbeleid zorgen we ervoor dat ondernemingen, kennisinstellingen en de overheid de handen in elkaar slaan om een antwoord te vinden op die uitdagingen”, aldus Muyters.

bron: Belga