Navo vraagt meer troepen voor Afghanistan

Navo vraagt meer troepen voor Afghanistan

De Navo-lidstaten worden geconfronteerd met de vraag naar bijkomende troepen voor Afghanistan. Er moet verhinderd worden dat “Afghanistan weer een veilig toevluchtsoord voor internationale terroristen wordt”, zei Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag in Londen. Een politieke beslissing moet in de komende weken vallen.
Hierover zal het ook donderdag gaan tijdens een bijeenkomst tussen Stoltenberg en de Duitse kanselier Angela Merkel (CDU) in Berlijn. Tijdens de grote Navo-top op 25 mei in Brussel zullen knopen doorgehakt worden.

Amerikaanse generaals ijveren al maanden voor meer soldaten in Afghanistan. Aanleiding is de snelle opmars van de radicaalislamitische taliban. De Afghaanse regering controleert volgens militaire kringen nog maar 60 procent van het land. Het Afghaanse leger is overbelast. Nieuwe internationale troepen moeten vermoedelijk de als veel te klein beschouwde Navo-trainingsmissie voor de Afghaanse strijdkrachten uitbreiden.

Voor de advies- en opleidingsmissie (‘Resolute Support’) stellen de geallieerden en hun bondgenoten vandaag tot 13.500 manschappen ter beschikking. Volgens Amerikaanse media overweegt de regering van president Donald Trump haar troepen in het land uit te breiden naar 5.000 manschappen. In tegenstelling tot de door de Navo geleide troepen leveren de Amerikanen ook bilaterale hulp aan de Afghaanse regering, door bijvoorbeeld luchtaanvallen.

bron: Belga