Gemiddelde Vlaming zit meer dan acht uur per dag

Foto Pexels

De gemiddelde Vlaming brengt meer dan acht uur per dag al zittend door, wat op lange termijn nefast is voor zijn of haar gezondheid. Dat blijkt uit een studie van Partena Ziekenfonds, dat het probleem wil aankaarten met een grootschalige bewustmakingscampagne.

Uit het onderzoek dat Partena uitvoerde bij een duizendtal landgenoten komt duidelijk naar voren dat vooral de werkomgeving het vele zitten in de hand werkt. Zo’n 60% van de actieve bevolking in ons land heeft een zittend beroep, en zij brengen vaak zelfs meer dan 9 uur per dag op hun achterste door. Zelfs als je na je werkuren gaat sporten, is dat niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid.

Roken

«Er wordt gezegd dat zitten ‘het nieuwe roken’ is», legt Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds, de vinger op de wonde. Volgens haar is er de voorbije jaren al veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen tabak, terwijl mensen ook steeds bewuster worden van het belang van gezonde voeding. Maar dat te veel zitten ook schadelijk is voor de gezondheid, krijgt veel minder aandacht.

«Als werknemers en werkgevers zich bewust zouden worden van de voordelen voor je gezondheid, kan de switch snel gemaakt worden», maakt Pellens zich sterk. «Gezonde werknemers zijn immers ook economisch belangrijk, denk maar aan de huidige situatie van het toenemend aantal langdurig zieken, en het feit dat mensen langer aan de slag zouden moeten blijven.»

sms-coaching

Om het probleem aan te kaarten, heeft Partena de website ikziejewelzitten.be gelanceerd, waar een heleboel tips staan om doorheen de dag meer te bewegen. Je kan er via een eenvoudige online zittest ook je ‘zitprofiel’ bepalen en je inschrijven voor gratis sms-coaching.