Ninetieslegende en dj Robert Miles overleden

Robert Miles
Twitter / Robert Miles

De Zwitsers-Italiaanse dj en producer Robert Miles is overleden. De muzikant is vooral bekend om zijn dreamhouse en hit ‘Children’.

Robert Miles, die eigenlijk Roberto Concina heet, werd geboren in Zwitserland, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Italië. De laatste jaren woonde hij op het Spaanse feesteiland Ibiza.

Wereldwijde doorbraak

Zijn naam zal vooral een belletje doen rinkelen bij mensen die hun jeugd hebben beleefd in de jaren 90. In 1996 kende de man zijn internationale doorbraak met het liedje ‘Children’. Naar eigen zeggen heeft Miles dat nummer gemaakt nadat zijn vader hem foto’s had laten zien van jonge slachtoffers van de burgeroorlog in Joegoslavië.

In eerste instantie werd de hit maar matig onthaald. Pas nadat hij het bekende pianodeuntje toevoegde aan zijn debuutsingle, werd ‘Children’ grijs gedraaid in clubs en op radio’s wereldwijd. Het lied stond ruim dertien weken lang op plaats één van de Europese hitlijst. Bij ons bleef ‘Children’ vijf weken staan op de tweede plek en moest het voorrang geven aan Andrea Bocelli met ‘Con Te Partiro’. Een jaar later sleepte de dj een Brit Award voor beste internationale nieuwkomer in de wacht.

Dreamhouse

Sindsdien heeft het creatieve genie nog enkele hits gescoord en wordt hij aanzien als de “godfather van de dreamhouse”, een genre met veel aanstekelijke en diepe melodieën die de feestvierders in een trance moeten brengen. Vaak wordt deze dromerige muziek ook vergezeld door een piano, viool of saxofoon.

Volgens DJ Mag Italia was Miles al een tijdje ziek. Hij is op 47-jarige leeftijd overleden in Ibiza.