Sinds 2014 (maar) drie bussen van De Lijn ontvreemd

Sinds 2014 (maar) drie bussen van De Lijn ontvreemd

Sinds 2014 zijn er drie bussen van De Lijn ontvreemd. In één van die drie gevallen gebeurde dat door een medewerker van De Lijn zelf. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-parlementslid Marino Keulen heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Uit het antwoord van de minister blijkt dat het met de beveiliging van de stelplaatsen wel snor zit. Gezien het uitgebreide wagenpark van De Lijn zijn drie ontvreemde bussen verwaarloosbaar”, aldus Keulen. In maart 2017 gebeurde op de E34 een ongeval met een lijnbus waarbij de bestuurder de bus van De Lijn ontvreemd had. Naar aanleiding van dat incident vroeg Vlaams parlementslid Marino Keulen aan minister Weyts hoe het zit met de beveiliging van de stelplaatsen van De Lijn.

Uit de cijfers van de N-VA-minister blijkt dat er voor elke stelplaats veiligheidsmaatregelen zijn uitgewerkt en dat er sinds 2014 drie bussen ontvreemd zijn voor oneigenlijk gebruik. “Eénmaal door een medewerker in 2016 en tweemaal door niet-medewerkers van De Lijn (in 2014 en recent in 2017). De medewerker is nadien definitief uit zijn functie ontheven”, aldus Keulen.

Keulen: “Deze cijfers tonen aan de het een relatief probleem is en de uitgebreide veiligheidsmaatregelen hun deugdelijkheid bewijzen. Geen enkel systeem is sluitend, vandaar de drie keren oneigenlijk gebruik, maar in verhouding tot de totaliteit van het wagenpark van De Lijn (in 2015 had men 2.262 autobussen in dienst) is dit aantal verwaarloosbaar. Het toont bovendien ook aan dat men al goed thuis moet zijn in een stelplaats om erin te slagen met een lijnbus rond te gaan rijden.”

bron: Belga