IS verliest terrein: coalitie bijeen in Kopenhagen om nieuwe strategie te bespreken

Nu Islamitische Staat (IS) op het terrein in Syrië en Irak alsmaar meer terrein verliest, hebben de belangrijkste leden van de antiterreurcoalitie dinsdag verzamelen geblazen in Kopenhagen om te bekijken wat de noden zijn en wat de volgende stappen zijn. “We gaan naar de toekomst kijken en bepalen wat er, als dat nodig blijkt, meer moet gebeuren”, aldus de Amerikaanse defensieminister Jim Mattis kort voor zijn aankomst in Kopenhagen. Ook zijn Belgische collega Steven Vandeput is afgereisd naar de Deense hoofdstad. In totaal zijn vijftien landen ingegaan op de uitnodiging van de Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen. Een van de noden is, volgens een anonieme Amerikaanse bron, meer middelen voor de ontmijning van de geëvacueerde zones, net als meer middelen om de door IS achtergelaten gebieden te stabiliseren en beschermen.
Na maandenlange straatgevechten heeft IS nu de controle verloren over het grootste deel van de Noord-Iraakse stad Mosoel. Ook in Raqqa, de hoofdstad van IS in Syrië, staan de terroristen zwaar onder druk.

Door die zware verliezen van IS komt nu ook de terugkeer van de Syriëstrijders naar de Europese landen waar ze vandaan kwamen weer op tafel, net als de veiligheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan. Volgens diezelfde Amerikaanse overheidsbron heeft Interpol 14.000 Syriëstrijders geïdentificeerd die naar Syrië getrokken zijn en nog in leven zijn.

Bron: Belga