Congolese politie beschuldigt oppositiepartij van aanval op politiekantoor

Leden van de Congolese oppositiepartij UDPS, de partij van de begin dit jaar in Brussel overleden éminence grise Etienne Tshisekedi, hebben eigendommen van de politie aangevallen. Dat beweert althans de Congolese politie. Een honderdtal agenten van de oproerpolitie omcirkelde tot dinsdagmiddag het hoofdkwartier van de partij, en zij zouden dinsdagochtend vroeg zijn aangevallen door een vijftigtal gewapende jongeren die uit het UDPS-gebouw kwamen. Volgens de nieuwssite 7sur7.cd werken de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie aan een brief die de verzegeling van dat hoofdkwartier beveelt. Een AFP-journalist stelde ter plaatse vast dat een politievoertuig en een grote tent in brand gestoken waren. Op straat waren ook bloedsporen te zien. “Ze hebben agenten die van wacht waren in elkaar geslagen en de kantoren van het commissariaat in brand gestoken”, aldus de bevelhebber van de politie in de wijk Limete. “Ze hebben ook 28 gedetineerden, onder wie gewelddadige verkrachters, vrijgelaten. Een agent is omgekomen.”

De UDPS van zijn kant laat weten dat het regime deze aanval in scène gezet heeft “om de bouwwerken aan het graf van Tshisekedi te verhinderen”, aldus UDPS-woordvoerder Augustin Kabuya aan AFP. Het lichaam van Tshisekedi ligt intussen al meer dan drie maanden opgebaard in Elsene, maar de UDPS is ervan overtuigd dat het lichaam vrijdag eindelijk teruggebracht kan worden naar Kinshasa, om begraven te worden op de hoofdzetel van zijn partij. “We geven niet toe aan intimidatie”, aldus nog Kabuya.

Dinsdag nog liet de gouverneur van Kinshasa, André Kimbuta, weten dat begrafenissen enkel mogen gebeuren in daartoe bestemd terrein, en dat de plannen van de UDPS en de familie Tshisekedi dus niet wettelijk zijn.

Bron: Belga