I love my job: « Twee jaar geleden werkloos. Nu een droomjob »

Wie? Kelly Heirbaut
Leeftijd? 43
Studies? CNC draaien en frezen, Elektricien, lasser en nu pijpfitter
Functie? Pijpfitter
Bedrijf? J. de Jonge

 

Kelly Heirbaut (43) ging aan de slag als pijpfitter na een periode waarin ze voor haar zoon zorgde. VDAB bezorgde haar een sterke start in dit knelpuntberoep.

Wat doe je als pijpfitter?

“Ik bouw pijpinstallaties, bijvoorbeeld om gas, water en chemische stoffen door te sturen. Dit is zwaar en interessant werk, want een pijpleiding is geen bouwpakket dat zomaar past. Ik doe wiskundige berekeningen, bepaal hoe de leiding loopt, installeer loodzware buizen…”

Wat vind je het leukste aan je job?

“Ik was altijd gefascineerd door de metaalsector. Daarom was ik lasser tot ik zwanger werd van mijn zoon. Dankzij VDAB neem ik deze passie weer op in een job waarin ik mijn capaciteiten ten volle benut. Bovendien is het fijn om complimenten te krijgen. Mensen verwachten geen vrouw in deze functie.”

Hoe leerde je de job als pijpfitter kennen?

“Als lasser werkte ik vroeger samen met een pijpfitter. Ik zag hem berekeningen maken met de Stelling van Pythagoras en cosinussen, en plannen uittekenen tijdens het installeren van pijpen. Toen VDAB me uitnodigde voor een opleiding voor dit knelpuntberoep, hapte ik meteen toe.”

Hoe leidde VDAB je naar een vaste job?

“Ik volgde een dagopleiding bij VDAB Sint-Niklaas. De praktijkopleiding werd naadloos gekoppeld met werkplekleren bij de firma J. de Jonge. Omdat ze tevreden van me waren, kon ik met een IBO-contract beginnen. Na zes maanden tekende ik mijn vast contract, nu een jaar geleden.”

 


Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner VDAB.