«Bouw staat open voor iedereen met goesting»

Je hebt zin om te werken? Je hebt een technische knobbel? Je hebt interesse in bruggen, daken, stads­ontwikkeling en andere bouwprojecten?

Ook mensen zonder bouwkundige opleiding kunnen vandaag in de bouwsector aan de slag. Dat is de opvallende conclusie van de Coffee Break met vier HR-specialisten uit de bouwsector.
Arcadis, Tectum Group, Willemen Groep en Accent Construct zoeken ingenieurs, projectleiders en -managers, bachelors, IT’ers, BIM-experten, data-analisten… en vooral: ze zoeken mannen en vrouwen met goesting om te werken.
“Wij rekruteren vandaag op een andere manier dan vroeger”, zegt Caroline Clits van Tectum Group. “Voorheen zagen we naar wat mensen nog niet konden, om dat vervolgens te ontwikkelen. Vandaag rekruteren en zetten we in op talenten. We focussen op het potentieel van kandidaten. We kijken hoe ze binnen onze firma passen en versterken hen verder.”

CV wordt niet bekeken

Het sluit aan bij de visie en werkwijze van Accent Construct. “Voor arbeiders kijken we niet meer naar het cv”, zegt Björn. “Wel vragen we een halve dag vrij te houden voor een gesprek. Ons team screent ze dan gerichter. Hierdoor komen profielen naar boven die op het eerste zicht niet in de bouw passen. Ook mensen met een minder stabiele loopbaan, 45-plussers en jongeren die geen ervaring hebben, maken meer kans op een job.”

Digitale profielen zijn welkom

De bouw is vandaag niet meer de klassieke sector die het ooit was. Projecten worden digitaal uitgetekend, opgezet en uitgevoerd. “Wij zijn een kennisorganisatie”, zegt Caroline Ottevaere van Arcadis. “Onze mensen zijn cruciaal. Zij hebben de expertise. Nu komt het erop aan om deze expertise up-to-date te houden en te verrijken. Dit doen we onder meer via een innovatieprogramma. Onze ingenieurs geven aan waarin ze zich willen specialiseren, bijvoorbeeld in het digitale projectmodel BIM.”
“Sinds Tom Willemen als jonge CEO vorig jaar zijn vader opvolgde, halen we ook nieuwe profielen aan boord: app ontwikkelaars bijvoorbeeld”, zegt Ivan Malfliet van Willemen Groep. “We ontwikkelen zelf software en apps. Of de leanmanager die onze processen zo licht mogelijk maakt. Duurzaamheid en innovatie staan centraal. Zo bouwen we het eerste energieneutrale gebouw in Noord-Afrika, de Belgische ambassade in Marokko.”


Björn De Smet
National Account Director
bij Accent Construct

“Een job vinden met onze Swop-app is simpel. Swop naar links om de vacature over te slaan. Swop naar rechts om te solliciteren. Vervolgens krijg je binnen 48 uur telefoon.”

 

Caroline Clits
HR Manager bij Tectum Group

“Via ons kennisplatform delen projectverantwoordelijken hun kennis over verschillende vestigingen heen. Ze leren elkaar kennen en kunnen problemen aankaarten.”

 

Ivan Malfliet
Talentcoördinator bij Willemen Groep

“Al onze medewerkers kunnen innovatievoorstellen indienen. Een jury buigt zich over alle ideeën en beloont de beste met een geldprijs.”

 

 

Caroline Ottevaere
National Talent & Resource Manager bij Arcadis Belgium

“We groeien de komende jaren verder. Dan zullen we een internationale groep zijn met 1.000 mensen in België, zowel projectleiders als projectingenieurs en designers.”

 


Bijna 1.000 vacatures bij deze 4 bouwbedrijven

Arcadis
Internationaal design en consultancybureau gekend van Nike-distributiecentrum, NEO Brussel, A11 Zeebrugge…

 • 750 medewerkers in België, 27.000 wereldwijd
 • 130 aanwervingen in 2016
 • 60-tal vacatures voor
 • projectleiders, ingenieurs, designers, werftoezichters…
 • www.arcadis.com/nl-be/belgie/carriere

Tectum Group
Familiebedrijf in daken, gevels en ballustrades gekend van Nike-distributiecentrum, het MAS…

Willemen Groep
Grootste familiale bouwgroep in België gekend van het MAS, de A11 snelweg, Koningin Elisabethzaal, Astrotoren…

 • 2400 medewerkers
 • 200 aanwervingen per jaar of 4 nieuwe medewerkers per week enkele tientallen vacatures voor wegenbouwers, calculators, ingenieurs, maar ook data scientists, erp en app developers…
 • www.willemen.be/jobs

Accent Construct
70 uitzend-selectiekantoren gespecialiseerd in arbeiders in de bouwsector
6 kantoren gespecialiseerd in technische bediendengekend als Beste Werkgever, 15 jaar op rij marktleider in construct

 • 80 tal bachelors en masters bouw een nieuwe job gegeven in 2016
 • + 500 vacatures in te vullen bij grotere bouwbedrijven
 • www.accentconstruct.be

Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner Accent.