Belg wil het liefst bij baggeraar Deme werken

De Randstad Award 2017, de prijs voor het meest aantrekkelijke bedrijf, gaat dit jaar naar de baggeraar Deme. De onderneming laat onder meer Pairi Daiza en Janssen Pharmaceutica achter zich.

Elk jaar peilt Randstad naar de werkgevers waar mensen in België voor zouden willen werken. In de bevraging van 11.000 mensen kwamen vooral grote bedrijven, overheidsinstellingen en organisaties naar voren. De hoofdprijs ging dit jaar naar baggeraar Deme.

Meer dan de helft van de respondenten die het bedrijf kennen, geven aan ervoor te willen werken. Pairi Daiza bekleedt de tweede stek, gevolgd door Janssen Pharmaceutica. Het is voor Deme al de tweede overwinning, na 2012. Concurrent Jan De Nul won in 2009 en 2010.

De baggeraar scoort in zo goed als alle categorieën beter dan het algemeen gemiddelde. Enkel voor de balans werk-privé eindigt het bedrijf net iets lager. De beste scores behaalt Deme voor financiële gezondheid, werkzekerheid, nieuwste technologieën en goede reputatie.

Een blik op de top tien leert dat de Belg vooral bij Belgische bedrijven in dienst wil zijn. In totaal schaarden zeven ondernemingen van bij ons zich bij de beste tien. Daarnaast doet de farmasector het globaal heel goed. Het bewijs daarvan zijn Janssen Pharmaceutica en GSK, twee bedrijven uit de sector, die dit jaar opnieuw een plaats in de bovenste regionen van de lijst bemachtigen.

Opvallend is ook dat de Belg opnieuw meer aandacht heeft voor het loon. Vlak na de financiële crisis, vijf jaar geleden, was werkzekerheid nog het grootste aandachtspunt. “Door de verbeterde conjunctuur voelen de werknemers zich zekerder van hun stuk”, zegt Jan Denys, manager van Randstad. “De kans op ontslag om economische redenen daalt en de mogelijkheden om elders een job te vinden nemen toe.”