François Hollande: “Machtsoverdracht vindt op zondag plaats”

François Hollande:
François Hollande: "Machtsoverdracht vindt op zondag plaats"

De machtsoverdracht tussen de verkozen Franse president Emmanuel Macron en aftredend president François Hollande zal zondag plaatsvinden op het Elysée. Dat heeft Hollande bevestigd in de marge van de plechtigheden naar aanleiding van het Fête de la Victoire (het feest van de overwinning). Hollande en Macron maakten op de feestdag, waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa wordt gevierd, al meteen hun eerste gezamenlijke optreden. Zondag loopt het mandaat van François Hollande af, waardoor het de laatste dag is waarop de machtsoverdracht kan plaatsvinden. Over hoe die concreet moet verlopen, staat niet neergepend in de Franse grondwet. De Fransen houden wel vast aan enkele regels: zo ontmoeten de nieuwe en de aftredende president elkaar ’s ochtends op het Elysée. Daarna moet de uittredende president het paleis verlaten.

Bij de beëdiging verkondigt de voorzitter van de Grondwettelijke Raad nogmaals de officiële verkiezingsuitslag. De president ondertekent het proces-verbaal van de inauguratie en wordt onmiddellijk benoemd tot “Grootmeester in de Orde van het Erelegioen”. Eenmaal beëdigd mag de nieuwe president zijn eerste toespraak houden als president van Frankrijk.

De namiddag is voorbehouden voor een aantal geplogenheden. Zo legt de nieuwe president een bloemenkrans neer bij het graf van de Onbekende Soldaat en begeeft hij zich naar het stadhuis van Parijs om de burgemeester te ontmoeten.

Bron: Belga