Vraag naar woonkredieten stijgt dit jaar

Woning kopen
Belga / B. Doppagne

In het eerste kwartaal van het jaar is het aantal verstrekte woonkredieten met 17% gestegen. Door de lage rente blijven de Belgen huizen kopen.

Gemiddeld lag het verstrekte kredietbedrag 28,2% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Gemiddeld leende de Belg in het eerste trimester van dit jaar ongeveer 153.000 euro voor de aankoop van een woning. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet steeg tot ongeveer 159.000 euro, en wie renoveerde, vroeg de bank gemiddeld 48.613 euro.

Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK, nuanceert de spectaculaire cijfers aangezien het eerste kwartaal van 2016 het zwakste van dat jaar was. “In de laatste vier trimesters is het totale aantal kredieten elk trimester licht gedaald. Waar er in het tweede trimester van 2016 nog meer dan 70.000 kredieten werden verstrekt, is dit in het eerste trimester van 2017 om en bij de 62.000 contracten”, stelt Van Bulck.

Opvallend is dat de groei van het aantal verstrekte kredieten veel sterker is dat de groei van het aantal kredietaanvragen. Het aantal aanvragen steeg nauwelijks, met 0,4%. Het bedrag steeg daarentegen wel opmerkelijk, met 12,3%.

Meer dan negen op de tien kredietnemers kozen voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum tien jaar.

Daarnaast steeg in eerste trimester van 2017 ook het aantal externe herfinancieringen met 34%. Daarbij verandert de kredietnemer van bank om een duurdere lening te vervangen door een goedkopere.