Transportbedrijf Jost verdacht van sociale fraude

Jost
Foto R.V.

Bij een grootschalige controle tegen sociale fraude bij transportbedrijf Jost zijn vier mensen opgepakt. Ze worden verdacht van sociale fraude, mensenhandel en criminele organisatie.

De politie en inspectiediensten hielden huiszoekingen in een twintigtal vestigingen van de transportgroep. Daar troffen ze verschillende chauffeurs al slapend in hun vrachtwagen aan. Volgens het parket zou het bedrijf in het buitenland, Roemenië en Slovakije, nepbedrijven opgericht hebben om plaatselijke chauffeurs in dienst te nemen aan de arbeids- en sociale voorwaarden van dat land en ze vervolgens toch in België aan het werk zetten.

Miljoenen ontdoken

In totaal zou Jost International 55 miljoen euro aan sociale zekerheidsbijdragen hebben ontdoken. Bovendien vermoedt het parket dat er ook sprake is van mensenhandel, aangezien de chauffeurs in slechte omstandigheden moeten werken. Zo moeten ze vier tot zes weken lang wonen in hun trucks en bijzonder lange werkdagen presteren. Ongeveer 1.100 chauffeurs zijn betrokken bij het systeem.

De acties vonden vooral in Wallonië plaats, waar het bedrijf veel vestigingen heeft. Maar ook in Vlaanderen waren er invallen, onder meer in Antwerpen, Kontich, Zaventem en Ieper. Bij de huiszoekingen pakte de politie vier mensen op, die voorgeleid werden bij de onderzoeksrechter van Luik.

De directie van Jost zegt dat de beschuldigingen van sociale dumping onterecht zijn en belooft mee te werken met het gerecht.