Spaanse vrouw is veroordeeld tot celstraf door ongepaste mop

Spaanse vrouw is veroordeeld tot celstraf door ongepaste mop
Foto Pexels

De Spaanse Cassandra Vera is veroordeeld tot een jaar in de gevangenis vanwege een bericht dat ze plaatste op Twitter. Daarin lacht de 21-jarige vrouw met een moordaanslag van de ETA uit 1973.

Pas op met de dingen waarmee je lacht op Twitter, zeker in Spanje. Een aantal onderwerpen liggen daar gevoelig en de aanslagen die de Baskische afscheidingsbeweging vroeger pleegde is er daar een van. Dat heeft Cassandra Vera aan de lijve ondervonden.

De Spaanse postte een aantal berichten waarin ze de dood van Luis Carrero Blanco vergeleek met een ruimtereis. De toenmalige eerste minister werd in 1973 vermoord door de ETA. Hij kwam om door een bomaanslag waarbij zijn auto de lucht werd ingekatapulteerd.

Gezonde, humoristische omgeving

Een rechtbank vond de verwijzing van Vera allerminst amusant. Volgens het vonnis rechtvaardigt ze terreur en vernedert ze de slachtoffers. De mop zou “geen deel uitmaken van een gezonde, humoristische omgeving”, luidt het.

De vrouw daagde niet op voor haar proces en werd bij verstek veroordeeld tot een jaar in de gevangenis. Ze zal daarvan geen enkele dag echt moeten uitzitten, maar met een strafblad zal het wel moeilijk worden om een beurs te vinden. Een kleindochter van het slachtoffer van de aanslag heeft al laten weten dat ze de straf overdreven vindt.