Kilian Jornet wil het snelheidsrecord op de Everest verbreken

Kilian Jornet wil het snelheidsrecord op de Everest verbreken

Trailer Kilian Jornet gaat opnieuw de Everest (8.848 m) proberen beklimmen. Zijn doel: een expresklim vanaf het klooster van Rongbuk, 3.000 meter lager.

Met zijn project Summits of my life probeert ultratrailer Kilian Jornet de hoogste bergtoppen van de planeet in een recordtijd te beklimmen. Vanuit het laatste bewoonde dorp. Na zijn afgebroken poging van vorig jaar, waagt hij nu opnieuw zijn kans in de Himalaya.

Eerst valt hij de Cho Oyu aan, een piek van 8.201 m. Een soort van appetizer, ook al gaat het om een echte bergrace. Geen enkele beklimming van een top van meer dan 8.000 meter is een walk in the park, maar de Cho Oyu staat erom bekend de ‘toegankelijkste’ te zijn. Het is voor Kilian vooral de gelegenheid om zich te acclimatiseren en het moment te delen met zijn vriendin, skiester Emiliy Forsberg.

Kilian Jornet wil het snelheidsrecord op de Everest verbreken

Na twee weken op de Cho Oyu trekt Kilian naar het klooster van Rongbuk, op 5.000 m hoogte de laatste bewoonde post aan de voet van de Everest. Daar wacht hij op de beste weersvoorspelling om te beginnen aan de klim naar het dak van de wereld. Eerst moet hij 30 km afleggen naar Zombie Camp, het geavanceerde basiskamp op 6.500 m hoogte. De echte klim naar de top begint daar pas. In totaal moet hij 3.800 m hoogteverschil overwinnen, met meer dan 2.000 m op heel grote hoogte, in een zone waar zijn fysieke mogelijkheden tot het uiterste gedreven worden.

Naar goede gewoonte doet hij dat zo licht mogelijk. Zonder hoogtekamp om uit te rusten, zonder touwen en zonder kunstmatige zuurstof. Hij neemt alleen het strikt noodzakelijke materiaal mee om zo snel mogelijk te kunnen klimmen. Net als vorig jaar, toen hij het de eerste keer probeerde, heeft hij geen tijd voor ogen voor deze klim.

Summits of my life

De afgelopen zes jaar zette Kilian Jornet een heleboel records neer in de wereld van de ultratrail (looprace in de bergen, tot wel 160 km voor een van de bekendste, de Ultra Trail van de Mont Blanc). Hij beklom de hoogste bergtoppen ter wereld in een recordtijd: 4u57 voor de Mont Blanc (4.808 m), vanuit Chamonix, 12u49 voor de Aconcagua (6.962 m), vanuit Horcones (3.000 m hoogteverschil, 60 km lopen)… De Everest is de laatste piek die hij wil bereiken in het kader van zijn project Summits of my life. Vorig jaar moest hij een eerste poging afbreken wegens slecht weer.

Camille Goret