Dit is de echte reden waarom Spanjaarden zo laat eten

Foto Pixabay

Veel mensen denken dat het late uur waarop Spanjaarden eten te wijten is aan hun ontspannen attitude. Maar dat blijkt niet te kloppen. 

Terwijl Belgische chef-koks hun shift beëindigen, lopen de restaurants van het zuiderse land pas om 22 uur vol. De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar.

Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko. Het land zou zich dus in de Greenwich Mean Time (GMT) moeten situeren, maar in de plaats daarvan loopt het Spaanse uur gelijk met de Central European Time (CET). Zo krijgt de hoofdstad Madrid hetzelfde uur als de Servische hoofdstad Belgrado, die zo’n 2.500km ten oosten ligt van Madrid.

Franco

Generaal Francisco Franco is daar verantwoordelijk voor. In 1940 liet hij de geografische tijdzone van Spanje wijzigen en maakte het één uur later om zijn steun te betuigen aan nazi-Duitsland. Op dat moment stonden de bewoners van het mediterraans land in rep en roer door de Spaanse burgeroorlog, de verandering van tijdzone was voor hen geen prioriteit. Ze bleven op hetzelfde uur eten, maar door de uurwijziging werd hun middagmaal niet meer om 13u gegeten, maar wel om 14u en dat geldt ook voor hun avondeten dat vanaf 1940 plaatsvond om 21u in plaats van 20u.