België is Europees kampioen recycleren

België is Europees kampioen recycleren
Belga / S. Gremmelprez

Geen enkel Europees land sorteert zijn verpakkingen beter dan België. De opbrengsten uit het gerecycleerde PET-afval vallen wel tegen.

Met 87,4% van de huishoudelijke verpakkingen die gerecycleerd worden, scheert het Belgische systeem ongeziene toppen, meldt het jaarrapport Fost Plus. De vzw is ook blij met de hoeveelheid materialen die hergebruikt worden, wat voor het jaar 2016 uitkomt op 90%. De cijfers bevestigen dat België meer dan ooit de Europese koploper is in deze sector.

Olie duwt prijs van PET naar beneden

Toch valt er niet alleen maar goed nieuws te melden. Zo is er een lichte daling van 1,3% van de inkomsten uit de verkoop van materialen. Die namen af van 60,4 miljoen euro naar 59,6 miljoen euro. De terugval is volgens Fost Plus vooral te wijten aan de dalende opbrengsten van PET-verpakkingen. De prijzen voor het gerecycleerde PET-afval hebben namelijk een dieptepunt bereikt door de aanhoudend lage olieprijzen.

“Zullen inzameling verbeteren”

“We zijn blij met de prima resultaten in 2016, maar willen niet op onze lauweren rusten”, zegt William Vermeir, managing director van Fost Plus. “Daarom starten we een strategische studie op over het systeem voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval. Dat moet uitmonden in een realistisch actieplan, waarmee wij ons systeem verder kunnen verbeteren.”