Hannover evacueert 50.000 mensen voor ontmanteling bommen uit WOII

De Duitse politie is zondag in Hannover gestart met de evacuatie van 50.000 mensen. Ze moeten hun huis uit omdat later zondag op verschillende plaatsen in de stad wapentuig ontmanteld wordt uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een van de grootste operaties in zijn soort sinds 1945. Het militair materiaal uit de jaren veertig bevindt zich op dertien verschillende plaatsen. Onder meer een ziekenhuis, zeven bejaardentehuizen en een bandenfabriek moeten worden ontruimd. De evacuatie begon vrijdagavond al met de homes. De meeste andere bewoners van de betrokken dichtbevolkte zones verlaten hun huis zondag om 9 uur. De ontmanteling start in de vroege namiddag en kan duren tot de avond.
Om de mensen bezig te houden zijn er allerlei sportieve, culturele en ludieke evenementen georganiseerd, onder meer museumbezoeken en filmprojecties. Een deel van het verkeer wordt ook omgeleid.
Hannover was in de laatste jaren van de oorlog regelmatig het doelwit van de geallieerden. Op 9 oktober 1943 vielen op de stad maar liefst 261.000 bommen. De Duitse autoriteiten staan onder druk om het nog niet ontplofte geschut weg te halen uit bevolkte zones: experten wijzen er namelijk op dat het met de jaren gevaarlijker wordt door materiaalmoeheid.

Bron: Belga