Franse presidentsverkiezingen – Euro wint tegenover dollar na overwinning van Macron

Franse presidentsverkiezingen - Euro wint tegenover dollar na overwinning van Macron

De euro is maandagochtend (plaatselijke tijd) gestegen tegenover de dollar op de Aziatische markten, van 1,0998 naar 1,1023 dollar. De munt reageert zo positief op de overwinning van centrumkandidaat Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen op de eurokritische extreemrechtse kandidate Marine Le Pen. De euro steeg tot zijn hoogste niveau sinds november, maar de winsten zijn minder groot dan bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen eind april.
De investeerders “beschouwen (deze overwinning) als positief met het zicht op de evaluatie van risico’s en voor de eurozone”, aldus Imre Speizer, analist bij Westpac NZ. “Ik denk dat de Europeanen gezegd hebben dat dit een welluidende ‘neen’ is tegen het populisme.”
Le Pen liet zich tijdens haar campagne zeer kritisch uit tegenover de Europese Unie en pleitte voor de omvorming van de euro van “unieke munt” naar “gemeenschappelijk munt”, gereserveerd voor internationale transacties, en voor de invoering van een nieuwe nationale munt, de frank, voor de dagdagelijkse uitgaven.

bron: Belga