Vrachtwagens maken minder gewonden

Vrachtwagens maken minder slachtoffers
Belga / D. Stockman

Vorig jaar waren er in ons land elke dag gemiddeld zes letselongevallen waarbij zeker één vrachtwagen betrokken was. Daarmee wordt de dalende trend verder gezet.

Het totale aantal ongevallen met vrachtwagens in 2016 bedraagt 2.055, in 2015 waren dat er nog 100 meer. Dat blijkt uit een antwoord van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Al enkele jaren op rij neemt het aantal incidenten met vrachtwagens af.

Veiligere vrachtwagens

In 2015 waren het er nog 100 meer dan vorig jaar, in 2014 ging het om 2.209 ongelukken, ruim 150 meer dan in 2016. Volgens Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra werpen de sensibiliseringsacties en veiligheidsopleidingen van vrachtwagenchauffeurs hun vruchten af. Bovendien zijn de voertuigen volgens de woordvoerster beter uitgerust om ongevallen te voorkomen.

Het aandeel van accidenten met vrachtwagens in het totale aantal verkeersongelukken blijft wel ongeveer hetzelfde, een teken dat het aantal ongevallen zónder vrachtwagens mee daalde. Vorig jaar was bij zowat 5,2% van de letselongevallen een vrachtwagen betrokken, in 2015 en 2014 ging het telkens om een aandeel van 5,3%.

Het aantal mensen dat bij zo’n ongeval met vrachtwagen gewond raakte, nam vorig jaar ook opnieuw af, zij het niet spectaculair. Vorig jaar liepen 2.736 personen een verwonding op, een vijftigtal minder dan in 2015. Over het aantal doden bestaan nog geen definitieve cijfers.