Eriq Ebouaney geëerd met Lifetime Achievement Award

Eriq Ebouaney
AFP / F. Harrison

De Franse acteur Eriq Ebouaney heeft op het Afrika Filmfestival in Leuven een Lifetime Achievement Award ontvangen. De acteur heeft roots in Kameroen en speelde mee in meer dan 100 films en verschillende theaterstukken.

Bij het brede publiek is hij vooral bekend om zijn hoofdrol in ‘Lumumba’, een film over de laatste levensmaanden van de toenmalige gelijknamige Congolese eerste minister. Op het witte doek stond hij al aan de zijde van grote sterren als Orlando Bloom, Gérard Depardieu, Brian de Palma en Liam Neeson. Zijn filmrollen combineerde hij met het werk voor de theatergezelschappen ‘Théatre du Boulevard’ en ‘Cie La Baignore’.

Prijzen

De voorbije dagen werden op het Afrika Filmfestival al verschillende prijzen uitgereikt. De Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie ging naar de documentaire “Les deux visages d’une femme Bamiléké” van Rosine Mbakam. De laureaten van de Artist Award voor artistieke talenten van Afrikaanse origine die in ons land actief zijn, zijn hedendaags beeldend kunstenaar Aimé Ntakiyica en zangeres Vévé “Shake” Mazimpaka (“La Fille d’Ernest”).

De Young African Film Makers Awards (YAFMA), bedoeld om jong Afrikaans filmtalent in de kijker te zetten, zijn voor “Le troisième vide” (Eddy Munyaneza, Burundi), “Trash Cash” (Wilberforce Muhazura, Oeganda) en “Point de vue” (Frank Thierry Lea Malle, Kameroen).

Apartheid

Zaterdagavond werd ook bekendgemaakt dat ’A United Kingdom’ van Amma Asante de laureaat is van de Publieksprijs. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in 1947 in het Zuid-Afrikaanse buurland Botswana en vertelt het verhaal van de relatie tussen prins Seretse Khama en de Londonse kantoorbediende Ruth Williams. Hun trouwplannen stuiten op veel verzet niet alleen van hun families maar ook van de Britse en Zuid-Afrikaanse regering die net de apartheid had ingevoerd.

De prijs van de internationale studentenjury ging uit naar de film ‘They Will Have to Kill Us First’ van Johanna Schwartz, die het verhaal vertelt van het verzet van musici tegen het verbod op muziek dat de jihadisten in 2012 in het noorden van Mali invoeren.