Daarom geven mannen nooit toe dat ze het mis hebben

Foto Pixabay

Niets is frustrerender dan iemand die niet wil toegeven dat hij of zij fout zit. Velen zitten met dat probleem, maar blijkbaar vooral mannen.

Er zijn zo van die discussies waar de andere persoon volgens jou zo fout zit, dat je denkt dat hij of zij niet anders kan dan toegeven. Daarbij blijken vooral mannen ongelijk te hebben. Er is blijkbaar zelf een reden waarom ze hun fouten niet willen toegeven in een discussie.

Testosteron is schuldige

Volgens Elite Daily, een Amerikaans online magazine, hebben wetenschappers ontdekt dat er een link is tussen het hoge testosterongehalte bij mannen en hun neiging om te denken dat ze juist zijn, wanneer ze dat niet zijn.

“Wat wij ontdekten, was dat testosteron zorgt voor het maken van te snelle oordelen op brain teasers waar je eerste gok meestal verkeerd is,” zei Colin Camerer, professor in de gedragseconomie aan de Amerikaanse universiteit Caltech. “Testosteron remt ofwel je mentaal denkproces af, ofwel versterkt het je overtuiging dat je het bij het rechte eind hebt.”

Hoe gingen ze te werk?

De wetenschappers gaven één deel van de participanten een extra dosis testosteron en het andere deel niets. Nadat dit gedaan was, werden wiskundige vragen gesteld aan beide groepen, en tot niemands verbazing, hadden de mannen met extra testosteron het meeste fouten gemaakt. Zij hadden 20 procent minder antwoorden juist.