Regering duwt door met omruilen auto voor cash

Regering duwt door met omruilen auto voor cash

Het plan van de federale meerderheidspartijen voor de invoering van een mobiliteitsbudget ter vervanging van de bedrijfswagen zit in een stroomversnelling. Dat komt door een wetsontwerp dat SD Worx op vraag van de regering-Michel heeft geschreven en dat De Tijd kon inkijken. De hr-dienstverlener wil voor werknemers die een bedrijfsauto krijgen de mogelijkheid creëren hun wagen om te ruilen voor een cashvergoeding. De vakbonden en de werkgeversorganisaties willen werknemers bijvoorbeeld de kans geven hun auto om te wisselen voor een kleiner exemplaar, met daarbovenop een abonnement op het openbaar vervoer. Ze zijn evenwel tegen de volledige omzetting van de bedrijfswagen in loon. Het voorstel van SD Worx gaat daar lijnrecht tegen in. Werknemers kunnen enkel hun auto inruilen voor een cashvergoeding. Mengvormen, zoals de keuze voor een kleinere auto en een abonnement op de trein, zijn uitgesloten.

Volgens SD Worx moet worden bereikt dat de werknemer niet meer louter en alleen omwille van het voordelige sociale en fiscale statuut de bedrijfswagen gebruikt. “Een financiële prikkel is de enige aansporing die aan de werknemers kan worden gegeven om hun wagen vrijwillig niet te gebruiken”, zegt de consultant, die daarom voorstelt de cashvergoeding op dezelfde gunstige manier als de bedrijfswagens te belasten.

De federale meerderheidspartijen bespreken momenteel het voorstel. Zeker de liberale partijen zijn grote voorstanders van de cashvergoeding. CD&V neigt eerder naar het voorstel van de sociale partners.

bron: Belga