Bijna 3.000 migranten gered op Middellandse Zee

Bijna 3.000 mensen zijn gered na een grootschalige operatie in de Middellandse Zee, nadat er 20 boten met migranten werden opgemerkt. Dat zei een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht vrijdagavond.
Volgens ngo’s vielen er zeven doden, en werden hun lichamen naar Italië gebracht. De Frans-Italiaans-Duitse ngo SOS Mediterranee meldde eerder op de avond op Twitter dat een van haar boten 20 boten met migranten had onderschept, die normaal elk 100 passagiers kunnen vervoeren.
Een woordvoerder van de ngo zei dat de reddingsoperaties erg moeilijk verliepen, en dat ook Artsen Zonder Grenzen (AZG) en de Italiaanse kustwacht ter plaatse waren.
Intussen is er ook een schip van AZG aangekomen in de Siciliaanse stad Catania met zes lichamen. Het was de eerste keer dat de hulporganisatie zonder overlevenden in een haven aanmeerde.
De meeste migranten die via de Middellandse Zee Europa willen bereiken komen in Italië aan. Cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken leren dat er vorig jaar 180.000 aankwamen, en dat het aantal dit jaar tot nu toe 30 procent hoger ligt. Ook het aantal sterfgevallen op zee is toegenomen van 850 tot meer dan 1.000.

bron: Belga