260 cartoonisten uit 55 landen tonen Pieter Bruegel anno 2017

De Limburgse stad Peer bestaat dit jaar 650 jaar en dat wordt op verschillende manieren gevierd. Vandaag stelde het stadsbestuur het Cartoonfestival Peer650 voor. Op de vraag “hoe zouden de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude er uitzien, mocht hij vandaag zijn penselen gebruiken?”, stuurden liefst 260 cartoonisten uit 55 landen hun tekeningen in. De 150 beste cartoons zijn van zondag 7 mei tot en met 31 juli te zien tijdens het Cartoonfestival in de gebouwen van de Blauwe Kiel op de Markt in Peer. “Het werk van Pieter Bruegel door de ogen van een Chinees, een Braziliaan, een Griek of een Kosovaar? Of een Cubaan, een Koerd of een Hondurees? De interesse voor de wedstrijd is inderdaad wereldwijd te noemen”, aldus de stad. De deelnemers komen uit 55 verschillende landen en die stuurden in totaal 573 cartoons in. “Dat is nog maar eens het bewijs dat Bruegel ook bijna 450 jaar na zijn sterfdatum nog altijd actueel is”, aldus het stadsbestuur.

De cartoons werden beoordeeld door een vakjury, samengesteld door voorzitter en Perenaar Kurt – Klier – Valkeneers. Die vakjury koos een winnaar uit de honderden inzendingen. De naam van de winnaar van het Cartoonfestival blijft nog geheim tot zaterdag. “Wij geven wel al mee dat het één van deze drie wordt: Slawowir Makal uit Polen, Nikola Hendrickx uit België of Sergey Sichenko uit Israël”, klinkt het nog.
Het Cartoonfestival is van 7 mei tot en met 31 juli vrij toegankelijk op dinsdag en zondag van 14 tot 17 uur en op donderdag van 14 tot 20 uur.

bron: Belga