Vanaf nu kunnen ook fietsers geflitst worden

Foto Belga

In het Oost-Vlaamse Ronse gaat de politie vanaf nu in de zone 30 fietsers die te snel rijden flitsen. De camera is zelfs zo gevoelig dat hij objecten kan vastleggen die tegen een snelheid van 20 kilometer per uur rijden.

“Met dit nieuwe type flitser, de NK7, kan de politie zelfs nagaan of een fietser te snel gaat. De camera is een pak gevoeliger dan de modellen die al bestaan, want het toestel flitst zelf voertuigen die tegen 20 kilometer per uur rijden. Deze camera is dus in staat om kleinere objecten vast te leggen op beeld”, zei SecuRoad, producent van de NK7.

Verstopt in vuilnisbak

In Ronse zal de camera verstopt worden in een vuilnisbak. Zowel auto’s als fietsers kunnen gepakt worden in de zones 30. “Iedereen is wel gelijk voor de wet”, zegt Patrick Boel, korpschef van de lokale politie in Ronse. Ook in smallere straatjes, waar de maximumsnelheid 20 kilometer per uur is, zijn controles niet uitgesloten. De nieuwe flitser is ook te vinden in Gent, Geraardsbergen, Brakel en Oudenaarde.

Fietsers hebben toch geen nummerplaat?

Hoe gaan de agenten de fietsers te pakken krijgen als je enkel hun rug kan zien? “Er wordt in de eerste plaats gekeken naar elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur halen. Die hebben verplicht een nummerplaat nodig”, luidt het. Er zullen ook gerichte controles gebeuren waar een agent iets verderop staat te wachten. Wie 10 kilometer per uur te snel rijdt in een zone 30, zal dan 53 euro boete moeten betalen.

Zowel de Wieler- als de Fietsersbond steunen de strengere controles in de zones 30. “Beiden vinden de verscherpte controles een goed idee, want alles rijdt daar door elkaar. Zeker als dit leidt tot minder ongevallen”, klinkt het.